Antreprenoriat, Toate articolele

K.O.

Sorin Badea e curios din fire. Ne-a tot intrebat pe fiecare de ce este greu, dar mai ales de ce va fi bine. Ne-am pregatit frumos niste “bullet”-uri pe care le-am prezentat constiincios la radio. Si am raspuns sincer, pragmatic. Dar ne-a dat de gandit si ne-am adancit in abis ca sa aflam de ce e cu adevarat greu.

De ce va fi bine…pentru ca nu exista alta cale. Este singura pe care o vezi si in care crezi.

Pentru ca ai intrat in ring cu “EA”, viata. Esti scolit pe la facultati si masterate care nu stiu cat te mai ajuta acum, te-ai scolit si cu ceva munca, poate chiar mai multa decat credeai ca poti duce. Si in rest, este aluatul din care esti facut. Probabil ca esti un “challenger”, un “entitled”, probabil un rebel, sau pur si simplu un visator, naiv, tampit. Simti indoiala in ceilalti, asta daca nu ti-o exprima clar in fata. In altii vezi frica, frica care i-a tinut pe loc toata viata. Incearca sa o disimuleze cat pot ei de bine, dar muschii de pe fata ii tradeaza. Insa apreciezi ca se straduiesc din rasputeri sa nu te infraneze asa cum au facut-o cu ei insisi de nenumarate ori. Si sunt si cei care are au nevoie ca tu sa reusesti ca sa le dai si lor curaj, dar pentru ei chiar si asa nu o sa fie suficient ca sa o “ia” din loc. Si toti te vad ca pe un curajos, nebun, sigur pe el, iar tie iti e teama sa arati vreun moment de slabiciune celor din jur. “Cum? Tocmai tu sa ai indoieli? E clar! Nu e treaba! Lasa-te! Renunta!”

Si da..esti cu “EA” in ring.. Si-ti spui hai ca de muncit am mai muncit pana acum, ba chiar suficient de mult cat sa pierd si somnul, nu doar viata personala. Cat de tare poate sa ma doara primul sut in fund de la “EA’? Si-ti spui banii vin si pleaca, tre’ sa-i pui in miscare daca vrei sa vina la tine:). Poate nu mi-or pica toti dintii la prima smetie peste bot. Si-ti spui ca o sa fie greu doar la inceput. Cica la ficat doare rau de tot! Poate “EA” o sa fie mai blanda.

Ai nevoie de antrenor sa te ghideze..te uiti in spate..dar tu nu ai. Trebuie sa stii sa-ti dozezi singur energia si sa stii cand sa-i dai loviturile care sa o puna la colt pe tupeista asta. Stii ca o sa ti-o furi de cateva ori, stii ca o sa te doara si speri ca va fi suficient de slaba lovitura, cat sa te poti ridica singur de jos si sa mai speri la o victorie. Ai doar cateva reprize in care poti sa-i dai K.O. Maxim 5, altfel cand iti va veni nota de plata, chiar iti vei fi dorit sa pici intr-un somn profund si sa plutesti printre stele.

Cred ca antrenorii chiar vad victoria in luptatorii lor, ca simt si ei fiecare lovitura care ii sfasie de durere. Stiu sa-si dozeze incurajarile si sa le impinga limitele atunci cand este musai nevoie. Stiu cum sa ii indrume cand au ploapele umflate si gura uscata de oboseala. Sau poate..doar un naiv poate sa creada asta!

De ce va fi bine…pentru ca nu exista alta cale. Este singura pe care o vezi si in care crezi. De fapt refuzi cu desarvasire scenariul esecului care iti apare in minte din cand in cand. Pentru ca stii ca ranile alea vor durea mult timp de atunci incolo. Te vei recupera, dar mai greu. Si cui nu-i place un happy ending?

Deci K.O., tupeisto!

 

Spune-ti si tu povestea!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *