Maternitate, Shop, Toate articolele

Cum sa va pregatiti pentru prima zi de gradinita si la ce sa te astepti

E vara, te uiti la copilul tau de 3 ani cum se joaca cu un bat in pamant. Viata e frumoasa si voi sunteti relaxati, intr-o vacanta, pe o plaja. Apoi te uiti putin mai atent si iti aduci aminte ca peste cateva zile isi va incepe prima experienta cu gradinita. Prima zi departe de casa, in locul in care il vei lasa de dimineata cu un rucsacel in fata usii pentru ca alte maini sa il tina cu grija si sa il duca spre o clasa plina cu alti copilasi. Te gandesti la acomodare, insa cu siguranta nu e vorba aici doar despre acomodarea copilului, ci si a ta, ca parinte. Incepe sa iti bata inima: daca va plange in fiecare zi dupa mine? Daca nu se va acomoda? Daca nu e ok educatoarea sau copiii il vor tachina?

E in regula, draga mama. Toate trecem prin aceleasi emotii. Prima zi de gradinita este o etapa foarte importanta din viata amandurora si e normal sa te simti emotionata sau ingrijorata. Iti doresti tot ce e mai bun pentru puiul tau si e normal sa vrei aiba experiente frumoase, care sa il dezvolte si sa il incante asa de tare incat sa isi doreasca el sa plece la gradi de dimineata. Dar sa luam totul cu pasi mici. 

Sfaturi despre cum sa incepi pregatirea:

1. Plimbati-va pe langa gradinita.

2. Faceti jocuri de rol cu papusi si figurine. Figurinele pot deveni colegii lui de gradinita si doamnele educatoare. Il poti ajuta astfel sa se obisnuiasca si sa se pregateasca pentru noua etapa. Totodata, cu ajutorul jocului de rol, poti sa afli mai multe despre experienta lui de la gradi, mai ales ca atunci cand sunt mici nu obisnuiesc sa ne povesteasca tot asa cum ne-am astepta. 

Popice din povesti Egmont

Joc de rol – setul micului profesor

3. Stabiliti o rutina de somn (nu vrei ca trezitul de dimineata sa devina o problema fix atunci, cand vrei sa pleci din casa). Iti pot fi de folos lampile de veghe care sa ii faca adormirea placuta si dorita.

4. Cititi carti sau creati povesti despre mersul la gradinita

Eric merge la gradinita

Soricelul cititor – Max merge la gradinita

Nu vreau la gradinita!

5. Poveste-i despre propria ta experienta cu gradinita

6. Mergeti la cumparaturi impreuna. Pe umerii sai va sta de acum incolo un ghiozdanel cu diverse pentru el. Un rand de haine (lenjerie intima, bluza, pantaloni) pentru situatiile neprevazute neprevazute din timpul zilei, o caserola pentru gustare, un pachet de servetele si o sticluta cu apa. Ia-i incaltamintea potrivita ca cel mic sa se poate descalta si incalta singur, cat si incaltaminte de interior.

Rucsac Djeco

Rucsac senzorial Curcubeu PLUS

Cu siguranta ii vor fi de folos cateva rechizite, culori, carti sau planse de desenat, diverse cu care va invata abilitati noi si la care tu te vei uita emotionata si vei realiza cat de repede creste.

Iar pentru zilele friguroase, caldura bratelor tale si ale hainutelor confortabile si blande cu pielea lui mereu ii vor ramane amintire.

7. Stabiliti o rutina de dimineata, inainte de a incepe gradinita

8. Povesteste-i despre ce veti face dupa ce il veti lua de la gradi

9. Povesteste-i despre ce faci tu in timpul in care el este la gradinita. Daca ai un job, e important ca el sa stie ca mergi de placere si nesilita de nimeni acolo, ca lucrurile la care lucrezi iti aduc satifactie si sunt foarte importante pentru tine.

10. Stabileste o relatie cu educatoarea. 

11. Ai incredere in instinctul tau si in ce vrea copilul sa iti transmita. Daca anumite lucruri nu sunt ok, cu siguranta iti vei da seama.

Prima zi de gradi vine cu emotii mixte pentru parinti. Pe de o parte te bucuri ca vei avea mai mult timp sa lucrezi de acasa, neintrerupt, ca cel mic va avea un program organizat si ca isi va stafisface nevoia de conectare si cu alti copii. Pe de alta parte realizezi trecerea timpului: copilul tau creste. Parca ieri statea lipit de pieptul tau intr-un marsupiu si va plimbati prin parc. E bine sa te uiti cu blandete la toate emotiile tale si sa accepti faptul ca e posibil sa iti vina foarte greu sa il vezi plecand cu rucsacul in spate spre gradi. Incearca sa lucrezi cu ele si sa iti linistesti propriile ganduri astfel incat sa fii prezenta, calma si pozitiva si sa ii insufli copilului tau increderea ca totul va fi bine. Asteapta-te la zile furtunoase in care va plange de dimineata pentru ca nu va vrea sa mearga la gradi si intampina-le cu blandete si fermitate.

Totul va fi bine! 

Spune-ti si tu povestea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *