Lifestyle, Toate articolele

Ponturi pentru fericire

Vanatoarea de comori inca exista. Vanam fericirea. Pana la urma, e in natura noastra sa ne imbunatatim calitatea vietii, sa ne simtim bine, sa iubim si sa ne simtim iubiti. Insa in goana noastra dupa fericire, uitam sa mai #privimcerul. Intervin atatea “de ce-uri”, atatea “ce bine era daca”, “cand o sa am bani o sa..”, incat, de multe ori, nu mai regasim bucurii in prezent, ci doar undeva, in trecut sau intr-un viitor magic care ne asteapta. 

Am fost o data intr-o drumetie pe munte. Tineri, cum eram atunci, ne aventuram si ne masuram fortele cu natura, cu toate ca dansa castiga de fiecare data :). In timpul urcarii am simtit de multe ori dorinta de a renunta si de a dormi acolo unde ma lasau picioarele si restul prietenilor la fel. Cand am ajuns in varf, osteniti, tremurand si lihniti de foame, ne-am asezat in linie toti si am privit orizontul, fara sa ne zicem un cuvant. Am impartit  o franzela de paine si niste chiftele. Cred ca toti, in acel moment am gandit “Deci asta e fericirea”. In ciuda faptului ca eram oameni diferiti, crescuti diferit, cu totii impartaseam acelasi sentiment. 

Desi in clipa aceea sufletul meu a cunoscut fericirea, mintea nu a incetat sa o caute, crezand ca e undeva pusa bine, poate intr-un apartament mai mare, o casa cu gradina, un corp mai zvelt sau un job mai bun. Dar ce nu mi-a spus nimeni este ca fericirea traieste in prezent, in lucrurile marunte. Hmm…ce ciudat ne formulam cuvintele uneori, noi, adultii: lucruri marunte, desi poate ca ar trebui sa le numim mai degraba “lucruri esentiale” . Copiii nostri o stiu, deci mai bine sa le luam exemplul. Fericirea asta se furiseaza. Adica nu ti se infatiseaza in fata ca tu sa poti pune mana pe ea si sa zici: AICI ERAI! De cele mai multe ori nu imi dau seama cand se intampla sa o simt in piept. Doar dupa ce se termina ziua, in momentul acela cand ramai cu o oboseala buna in corp, ai mintea relaxata si parca iti vine sa zambesti asa, din toata inima, atunci apare hoata si ma gandesc ca da, sunt fericita si recunoscatoare pentru ce am trait. Sau cred ca e invers mai degraba, nu? Fericirea vine din recunostinta :). 

La un moment dat, o prietena mi-a daruit o carte. Avea coperta colorata, vesela si pe care scria: Lykke, sau de ce sunt danezii cei mai fericiti din lume, scrisa de Meik Wiking, CEO-ul Insitutului de Cercetare a fericirii din Copenhaga. Aici a adunat povesti si ponturi din cele mai fericite colturi ale lumii, de la cum ne petrecem timpul, pana la cum sa relationam cu vecinii sau sa ne mancam cina. Si ce sa vezi? It’s not rocket science, cum ar zice englezii. M-am gandit sa impartasesc cu voi cateva “ponturi pentru fericire” care mi-au trezit interesul si care pot fi integrate cu usurinta in ritualurile zilnice, adica stiti voi, in lucrurile acelea marunte ;). 

Pont pentru fericire 1: Creati un ritual al hranei.

Faceti-va timp pentru mancat. Valorificati ora mesei si petreceti timp cu prietenii, familia, colegii. Bucurati-va de compania lor in timp ce va savurati mancarea. Faceti un ritual al familiei in care, la cina, fiecare sa povesteasca cum a fost ziua lor. Copiii isi vor aminti cu drag de serile petrecute asa. De asemenea, ii va ajuta sa se dechida si sa se simta in siguranta.

A manca in compania altor oameni este un lucru pe care trebuie sa ne propunem sa il facem mai des. 

*si asta ma duce cu gandul la o excursie cu prietenii in Chisinau cand ne-am pus la o masa pe la ora 17:00 si am mai plecat la 23:00. Am ras atat de mult in ziua aia incat si dupa 5 ani de atunci a ramas in continuare cea mai memorabila excursie a noastra. 

Pont pentru fericire 2: Detoxifiere digitala pentru cateva ore.

Daca planificati o iesire in parc, o seara de distractie cu prietenii, o dupa-amiaza de joaca cu cel mic sau mare, convingeti-va prietenii, copiii, partenerul si pe voi, mai ales, sa va deconectati total de la tehnologie. Puteti face un cosulet in care sa va lasati accesoriile digitale si sa faceti un pact de distractie analogica. 

*Noi mai facem asta cand iesim in parc. Inainte aveam o mica obsesie de a ii face poze printului peste tot, insa acum imi las telefonul acasa pentru 2 ore cat stam afara. E minunat!

Pont pentru fericire 3: Mai multa miscare zilnic. Plimbati-va corpul!

Urcati scarile, plimbati-va in parc cu copilul,  scoateti bicicleta la o tura in jurul blocului sau pur si simplu mergeti pe jos cat de mult puteti, cand puteti. Mersul pe jos si expunerea la soare stimuleaza productia de serotonina, dopamina şi endorfine, hormonii fericirii. Asa ca, mami, imbraca-te si iesi la plimbare cu bebe, priveste cerul si iarba. Curatenia mai poate astepta.

*o prietena buna mi-a spus intr-o zi ca ar trebui sa ii multumesc corpului meu pentru tot ce a putut sa faca pentru mine. Si am inceput sa ii multumesc cu cate 15 minute de yoga pe zi, chiar dimineata, inainte de trezirea exploratorului. Au inceput sa faca minuni.

Pont pentru fericire 4: Un jurnal al recunostintei

O data pe saptamana, scrieti 3 pana la 5 lucruri pentru care sunteti recunoscatoare, pentru a deveni mai constiente de lucrurile pe care le aveti. Poate fi orice, de la “familia si prietenii mei sunt sanatosi”, pana la “cafeaua buna si calda pe care o beau dimineata”. Incercati sa va concentrati pe impactul pozitiv pe care acestea il au asupra vietii voastre. Aratati-va si voua recunostinta, aratati-i corpului recunostinta, pentru ca e puternic, pentru ca va ajuta sa duceti zilele acestea lungi , sau pentru ca a purtat 9 luni sarcina. Traduceti aceste ganduri in limbaj scris, concret pentru a creste impactul emotional. 

*Studiile arata ca traducerea gandurilor noastre in limbaj concret are mai multe avantaje, comparativ cu simpla gandire.

Pont pentru fericire 5: Cumparati experiente

Daca li se cere oamenilor sa compare achizitiile facute cu intentia de a-si spori gradul de fericire- faptul de a fi cumparat ceva material (ex. un smartphone) si faptul de a fi cumparat o experienta (cum ar fi o calatorie), conform cercetarilor lui Meik, 60% vor raspunde ca experienta i-a facut mai fericiti. Percepeti experientele ca pe o investitie in amintiri fericite si in povestea si dezvoltarea personala.

*Asta mi-a adus aminte de cea mai frumoasa calatorie de pana acum, facuta in 2014, cand, impreuna cu sotul am calatorit cu Transiberianul pana in China. Inca mi se umple sufletul de bucurie la gandul ei si la toate amintirile din acea vacanta. As da orice sa repetam experienta. Si ca sa intaresc acest pont de fericire, se pare ca nu doar experientele in sine ne aduc o stare de euforie, ci si planificarea si anticiparea lor. Si va confirm ca asa a fost si in cazul meu :). 

Pont pentru fericire 6: Aduceti fericire in viata altora prin acte de bunatate

Faceti cuiva un compliment sincer. Luati un cadou cuiva, pur si simplu (trimiteti o inghetata unei prietene doar asa, pentru ca in clipa aia v-a poposit in minte). Intrebati-va prietenii ce fac ei cu adevarat si nu va multumiti cu un simplu “bine”. Si mai ales, daca aveti o prietena care e proaspata mamica, mergeti si ajutati-o atat cat puteti in primele luni. Atunci are cea mai mare nevoie de voi.

Cartea mai prezinta multe exemple de actiuni care aduc fericirea in viata noastra, asa cum le-a gasit el in cercetarile sale prin mai multe colturi din lume. Mi s-a parut o gura de aer proaspat si m-am bucurat sa le pot impartasi si cu voi. 

Concluzia mea? Bucurati-va cat puteti de timpul petrecut in familie, radeti mult cu copiii si jucati-va cu ei, faceti loc in viata pentru acele experiente care sa va lase obositi, dar euforici si inconjurati-va de prieteni cu care sa radeti si sa mancati mancare buna!

Va sunt recunoscatoare ca ati ramas pana aici. Voi pentru ce sunteti astazi recunoscatoare? 

 

Spune-ti si tu povestea!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *