Parenting, Toate articolele

Despre mere, pere si oameni…rani fizice si emotionale – discutie cu un toddler

Fiind sezon de recolta, am primit foarte, dar foaaarte multe mere si pere din partea tuturor bunicilor din dotare. Ce sa facem noi cu ele, ca deja incepeau sa se strice… hai sa prajiturim ceva, numai bine e si o activitate interactiva pentru copii. Cautam repede la Jamilla un chec cu mere si il adaptam la un mix de mere cu pere. Super, am folosit cam jumatate din cate aveam… vedem ce facem si cu restul.

Ca sa trec direct la subiect, ceea ce mi s-a parut totusi interesant din toata activitatea a fost discutia generata de aceste mere si pere si respectiv ranile lor. Eu una nici nu as fi realizat ca e ceva in neregula cu ele, insa fetita mea de 3 ani si jumatate m-a intrebat la un moment dat in timp ce le curatam: “Wow, mami, dar de ce au vanatai?” Am ramas masca, mi-au trebuit 30 de secunde sa ma dumiresc despre ce vorbeste. Erau loviturile fructelor. Si asa s-a iscat o discutie dintre cele mai profunde: “Vezi tu, si fructele pot sa aiba ranile lor, ca oamenii. Si ce e interesant este ca unele sunt vizibile, au chiar rani deschise, taieturi, altele sunt doar ca o vanataie la exterior, iar altele sunt rani ascunse, in interior: la suprafata pare ca este un fruct perfect si cand dai coaja jos vezi aceste vanatai… Sa stii ca aceste rani ascunse sunt cele mai periculoase”  – i-am spus eu. “DE CE?” a urmat, bineinteles.

“Pentru ca nu te astepti sa le gasesti acolo, vezi un fruct perfect si cand il cureti esti surprins neplacut sa gasesti o rana si uneori e chiar destul de mare, vezi, ca la para asta” – ziceam eu curatand o para. “Sa stii ca si la oameni sunt multe cazuri in care ei arata perfect, poate se si comporta perfect, insa inauntrul lor nu sunt bine, au aceste bubite despre care stiu doar ei sau poate mai stiu doar cei mai apropiati oameni din jurul lor, care descopera aceste bubite. E important sa le descoperim si sa facem ceva sa nu mai fie acolo.”

“Mda, pai hai sa le taiem, sa nu mai fie” a zis ea, scurt si la obiect, asa cum rezolva cei mici orice situatie.

“Da, haide!” Si asa s-a incheiat dialogul nostru, insa pentru mine chiar a fost o lectie profunda si m-a pus pe ganduri si chiar am zis ca voi scrie despre asta. E o chestiune atata de prezenta in vietile noastre, ale oamenilor moderni, ale oamenilor digitali, ale mamelor coplesite pe interior, dar care pozeaza in eroine, ale femeilor perfecte care au uitat sa fie autentice si sincere cu ele insele, ale tuturor oamenilor in aceasta perioada de izolare si pandemie. Ranile emotionale interioare, starea de spirit dincolo de aparente. Un subiect complex si super actual.

Nu exista o reteta universal valabila, orice terapeut sau expert in mindfulness si wellbeing recomanda doar o introspectie atenta si curajul de a recunoaste ca CEVA NU E IN REGULA. Apoi, ca solutii exista o multime, important e sa vezi ce ti se potriveste. De la exercitii fizice simple dar care te deconecteaza, la meditatii, yoga, terapie, cursuri de life design sau coaching, timp mai mult pentru tine si ajutor din partea celor din jur – toate ajuta si contribuie la o stare mai buna si la disparitia, in timp, a acestor rani.

Chiar in aceasta perioada pe momoclock.ro sunt deschise inscrierile pentru un curs din sfera de echilibru emotional din perspectiva de parinte. Trateaza exact sursa emotiilor noastre, ma ales a celor negative, care ne napadesc de atat de multe ori in relatia noastra cu copilul/ copiii. Ne ajuta sa ne uitam in interior, sa analizam de unde vin aceste emotii, ce le declanseaza, cum putem sa le gestionam sau reconfiguram pe moment si pe termen lung. E un mix de exercitii practice si putina teorie, cat sa intelegem de ce facem ceea ce facem si cum putem repara sau interveni in toata aceasta poveste.

Cursul se numeste “Parintele prezent” si are 8 sesiuni, cate una pe saptamana, in fiecare seara de luni, deci e un mini-training care dureaza 8 saptamani. Sesiunea de toamna incepe in 8 noiembrie si va tine pana pe 17 ianuarie. Poti participa alaturi de alti parinti, ca si tine, in aceasta calatorie de redescoperire a nevoilor tale (in primul rand) pentru ca si relatia ta cu cel mic sa fie una mult mai lina si mai placuta.

Iata si feedback-ul primit de la una dintre participantele sesiunii din primavara:

Cele 8 săptămâni de curs au fost o gură de aer proaspăt atunci când aveam cea mai mare nevoie de ea. Într-un moment în care deja mă simțeam întinsă la maxim, fără resurse emoționale ca să gestionez încă un tantrum, încă o zi cu nenumărate conflicte și comportament deranjant din partea băiețelului meu, cursul a fost exact ce aveam nevoie. Am simțit că în cele 8 săptămâni am primit cunoștințe, instrumente, practică de a folosi acele instrumente, deconectare de la rutina zilnică, conectare cu un grup de femei faine care treceau prin provocări similare, dar chiar și terapie 🙂 M-am înțeles mai bine pe mine însumi: de unde vin anumite comportamente pe care nu le puteam controla, dar pe care nu mi le doream în momente conștiente și liniștite.

Îți mulțumesc, Anca, pentru cadoul care a fost acest curs pentru mine. Nu este de mirare, că miercuri a devenit ziua mea preferată, așteptam după-masa de miercuri mai ceva ca weekendul sau o zi de sărbătoare 🙂 Este foarte fain ce faci cu acest curs și sper să ajungi la cât mai multe femei/mame/persoane, care au mare nevoie de un asemenea curs, pentru a se putea bucura mai mult de relația cu copilul/copii/partenerul lor.” 

Iar pentru alte discutii profunde in timp ce bucatariti, va recomand a carte cu retete simple pe care tu si cel mic le puteti face impreuna. Ce mod mai bun de conectare? 🙂

Mami, e gata mancarea?

Spune-ti si tu povestea!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *