Lifestyle, Parenting, Toate articolele

Copiii au nevoie de muzica

Poate ca te intrebi de ce…muzica? De ce as avea eu nevoie de muzica? De ce copilul meu?

M-am nascut intr-o familie in care se canta. Tata canta si astazi. La acordeon, titera, trompeta, pian, flaut, saxofon, nai si este dispus sa cumpere mereu un alt instrument.

Asadar, eu si sora mea am studiat muzica. Si am tot studiat multi, multi ani…Apoi am terminat studiile si am plecat in Elvetia.

Acolo toti copilasii incearca un instrument. O vreme. Asta ii disciplineaza, ii organizeaza. Elvetienii au votat si decis ca educatia muzicala sa faca parte de constitutie. In felul acesta, toti copiii au dreptul si accesul la educatie muzicala. Si iata-ma propunand ateliere muzicale pentru copii si parinti. Pe langa cursurile individuale de pian sau flaut, am inceput sa organizez aceste intalniri in jurul muzicii.

Imi place ceea ce fac. Ma joc, cant, dansez, adaptez versuri si ma incarc cu energia si sinceritatea micutilor.

De ce Sezatoare Muzicala? Pentru ca ne face sa zambim, ne ajuta sa ne imprietenim…apoi sa pastram legaturi…si  acum, iata, ne ajuta sa trecem mai usor in vremurile cand ne este imposibil sa fim aproape unii de ceilalti. Muzica ne tine aproape, chiar si de la departare.

Majoritatea dintre noi iubim muzica. Fie ca vorbim despre o simfonie sau o muzica ritmata, fiecare are gustul sau. Muzica ne calmeaza, ne face fericiti, ne ajuta sa fim sociabili. Chiar si bebelusii adora muzica. Este suficient sa observam cum un micut, la auzul unei muzici, va incepe sa se miste in ritmul ei.

Muzica ne va ajuta sa ne exersam memoria. Memoria de fiecare zi: la scoala, in societate, la job. Ne ajuta sa ne concentram mai usor, sa intelegem un text sau sa rezolvam o problema.

Muzica ii face pe copilasi mai empatici, mai zambitori. Copilasii ce vor veni la astfel de ateliere vor vorbi mai repede, vor distinge ritmuri, se vor adapta cu mai mare usurinta situatiilor noi in care se vor afla. A canta ne face bine, insa a canta activ, impreuna cu mami si tati creeaza o amintire ce va ramane  peste ani. Astfel de experiente intregesc relatiile parinte-copil, sunt momentele voastre de joaca impreuna, de conectare, momente cand copilul invata de la parinte si parintele de la el.

Muzica ne linisteste, ne influenteaza pozitiv starea de spirit. Daca suntem tristi sau obositi, ati vazut cum o bucata de muzica ne poate reda moralul si  energia? Muzica poate fi mult mai eficienta decat orice medicament 🙂 Pe scurt, muzica ne face mai fericiti, mai relaxati, amelioreaza starea de spirit si ne face sa ne simtim mai aproape unii de ceilalti.

Muzica ne ajuta sa ne autodepasim si sa fim mai creativi,

Cand ne este greu, daca vom canta, cu siguranta copilasii nostri se vor linisti, vor veni in bratele noastre, vor adormi mai usor.

Muzica ne face mai buni. Ne deschide orizonturi noi.

Si daca va intrebati cum sa faceti asta…Pur si simplu cantati!

Pentru copiii vostri, vocea mamei si a tatei sunt cele mai calde si frumoase. Muzica creeaza legaturi intre parinti si copii. Muzica ii ajuta sa-si ancoreze amintirile in memorie. Atunci cand veti asculta sau canta o muzica impreuna, ne vom aminti de ea, peste ani. Reamintirea ii asigura ca totul va fi bine!

***

Claudia Bistriceanu- pedagog muzical, mama a doi baieti, ghidul cald si prietenos la sezatorii muzicale

Spune-ti si tu povestea!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *